web analytics

Tusses Föräldrar

Tusses Föräldrar – Ursprungligen känd som Tusse, föddes Tousin Chiza (uttalas /tu’zi’za /) den 1 januari 2002 i Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo. Han är en svensk sångare.

Han vann Idol 2019 och med låten “Voices” vann han också Melodifestivalen 2021, och som ett resultat kommer han att representera Sverige vid Eurovision Song Contest i Rotterdam 2021. Slutresultatet var att han kom på fjortonde plats.

Tusses Föräldrar
Tusses Föräldrar

Tusse lämnade hemlandet Kongo-Kinshasa som barn till följd av det civila våldet där. Vid åtta års ålder reste han ensam till Sverige och tillbringade sina första år i både Nora och Västers tills han bosatte sig i den lilla byn Kullsbjörken nära staden Tällberg utanför Leksand i Dalarna, där han har varit sedan 2015.

Tusse tävlade i Talang 2018, där han tog sig vidare till en av semifinalerna men kunde inte fortsätta i tävlingen på grund av skada. Året därpå ansökte han om American Idol 2019 och gick vidare till den slutliga auditionen, där han sedan gick vidare till kvalificeringsveckan, där han så småningom blev en av de tävlande i topp 12.

Efter en inledande omgång den 29 november 2019 blev det blev uppenbart att Tusse och Freddie Liljegren skulle mötas i finalen den 6 december. Tusse förklarades som vinnare av tävlingen och var tvungen att göra sin vinnarlåt, “Rain”, tillgänglig för nedladdning på iTunes Store som ett resultat av hans seger .

Tusses Föräldrar
Tusses Föräldrar

Följaktligen blev han tävlingens yngsta manliga tävlande, den första mörkhyade deltagaren och den första deltagaren som föddes på 2000-talet i tävlingens historia.

En version av Whitney Houstons låt “How Will I Know” som sjöngs av Tesse i andra fredagsfinalen i American Idol publicerades den 22 november 2019 och kan köpas på iTunes. Som finalist hade han också möjlighet att spela in och släppa sin egen version av den vinnande låten, “Rain”, på streamingtjänsten Spotify den 3 december.

Tusses Föräldrar

Tusses Föräldrar
Tusses Föräldrar

Tusse ville nå vuxenlivet så snart som möjligt. Vid 13 års ålder kunde han komma till mig och säga till mig “jag måste lära mig att betala räkningar” och jag håller med. Naturligtvis hade det att göra med osäkerhet, eftersom han var väl medveten om att han i slutändan bara hade sig själv att lita på. Följaktligen har vi arbetat mycket hårt för att hjälpa honom att släppa sitt behov av kontroll, lita på att vi vuxna kommer att ta hand om sådana frågor och helt enkelt vara ett barn, som anges i intervjun med Victoria.

0Shares
error: Content is protected !!