Ewert Ljusberg Familj

Ewert Ljusberg Familj – Förutom att vara en svensk trubadur, balladsångare och artist, fungerade Karl Ewert Alvar Ljusberg som president för den imaginära republiken Jamtland från 1989 till sin död den 1 oktober 2021. Han var bosatt i Hällekis.

Ewert Ljusberg Familj
Ewert Ljusberg Familj

Under sin professionella artistkarriär, som började 1971, samarbetade han med ett antal välkända balladesångare, bland andra Sid Jansson, Cornelis Vreeswijk och Billey Shamrock.

Han har också medverkat i Riksteaterns Joe Hill och musikalen Jesus Christ Superstar, bland andra projekt. Hans diskografi inkluderar olika album, allt från Goknul 1972 till Tack för Kaffet 2003, bland andra verk. Ljusberg samarbetade också med Bengt Sändh, Iggesundsgänget och hans bror Arne Ljusberg om ett antal inspelningar.

Ewert Ljusberg Familj
Ewert Ljusberg Familj

Hans roll som berättare i Har du hört det förut? (1983–1996), där han spelade huvudrollen tillsammans med Margareta Kjellberg, var ansvarig för majoriteten av hans rykte bland tv-publik. Hans texter är skrivna på härjedalska, som är en paraplyterm för nordliga dialekter och språk som talas i Härjedalen och är regionens språk.

År 1989 utsågs Ewert Ljusberg till president för Republiken Jamtland, en tjänst han har haft sedan dess. Han spelade en show på Storsjöyran -festivalen i stersund, där han också höll ett tal på lördagskvällen vid midnatt, vilket är en årlig tradition. Jamtelagen, en motsvarighet till Jantelagen, grundades av Ljusberg, som fungerade som dess president.

Ewert Ljusberg Familj
Ewert Ljusberg Familj

Vi kommer att trycka tillbaka mot rasisterna och homofoberna, inte med järnrör och knivar, utan med de värsta vapnen de vet hur man använder: kärlek och respekt för alla. I augusti 2014 höll Ewert Ljusberg presidenttalet.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *