web analytics

Buismeubelen Ontwerper

Buismeubelen Ontwerper
Buismeubelen Ontwerper

Buismeubelen Ontwerper – Marcel Breuer schreef geschiedenis in 1925 toen hij de eerste ontwerper werd die meubels maakte van stalen buizen, een ontwikkeling die de manier waarop we vandaag leven voor altijd zou veranderen.

Tegen het einde van de twintigste eeuw was er een nieuwe industrie ontstaan, waardoor de nieuw ontwikkelde stalen buismeubelen beschikbaar kwamen voor een snel groeiende consumentenmarkt.

Anton Lorenz was een van de eersten die het potentieel van dit nieuwe type meubel herkende en hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling ervan. Hij werkte voor een aantal bekende fabrikanten, waaronder Standard Möbel, Desta en Thonet.

Afgezien daarvan toonde Lorenz zo’n bekwaamheid in het verkrijgen van patenten en het opzetten van bedrijven dat hij al snel een reputatie verwierf als de “éminence grise” van stalen buismeubels, en een belangrijke bijdrage leverde aan het succes van dit nieuwe genre via zijn wereldwijde netwerk van bedrijven en contacten.

Als ontwerper en zaakvoerder was Lorenz al eind jaren twintig begonnen met het onderzoeken van de ergonomie van zit- en ligmeubels, naast zijn andere activiteiten.

Bij zijn aankomst in de Verenigde Staten creëerde hij een nieuwe meubeltypologie die even succesvol bleek: de verstelbare fauteuil, die nog steeds een prominente plaats inneemt in veel moderne woonkamers.

Lorenz werkte opnieuw met een breed scala aan bedrijven in de Verenigde Staten, waar zijn ontwerpen profiteerden van de groeiende interesse in comfortabel, informeel meubilair dat de toenemende aanwezigheid van televisie en de idealen van “lui leven” weerspiegelde.

De »BarcaLounger« (1940), ontworpen door Lorenz zelf, was een baanbrekend voorbeeld van dit genre en werd een van de meest succesvolle producten in de geschiedenis van het Amerikaanse meubeldesign.

In 1989 werd het archief van Anton Lorenz toegevoegd aan de collectie van het Vitra Design Museum. De tentoonstelling »Anton Lorenz: van avant-garde tot industrie« in het Vitra Design Museum is de eerste keer dat belangrijke documenten uit deze collectie openbaar worden getoond.

Buismeubelen Ontwerper
Buismeubelen Ontwerper

Deze tentoonstelling in het Vitra Schaudepot, die wordt aangevuld met meubelontwerpen van tal van Bauhaus-armaturen en stukken van Lorenz zelf, geeft een intrigerend kijkje achter de schermen van avant-garde design. Zodra dit wordt begrepen, wordt het duidelijk dat het revolutionaire karakter van moderne meubels niet alleen te danken was aan ingenieuze ontwerpen.

Bedrijven, rechtszaken, patenten, productiemethoden en vernieuwers zoals Anton Lorenz, die al deze aspecten samenvoegden om de ideeën van de avant-garde naar zoveel mogelijk mensen te brengen, waren ook belangrijk.

0Shares
error: Content is protected !!